Предложение за съдебен контрол на приемането на секционните избирателни протоколи в РИК

Оценете
(0 гласа)
Написана от  Ангел Д. Баръмов Публикувана в: България

След парламентарните избори на 12.05.2013, ръководството на партия НФСБ изказа съмнения, че има вероятност голям брой изборни бюлетини да са били неоснователно обявени за невалидни от секционните избирателни комисии в цялата страна. Предлагам гражданските сдружения и партиите, които останаха под прага за влизане в парламента, да започнат кампания с искане за следната промяна в избирателния кодекс, която ще допринесе съществено за честността на изборите :

- След края на изборния ден, в залата, където се помещава Районната Избирателна Комисия (РИК) трябва да присъстват и всички административни и граждански съдии (районни и окръжни), обслужващи съответния многомандатен избирателен район. Председателят на Административния Съд разпределя за обслужване поравно на всички съдии съответните Секционни Избирателни Комисии (СИК).

- Всеки съдия провежда повторното преброяване на бюлетините на всяка от определените му секции и за всяка секция съставя втори протокол, който предава на ръководството на Административния Съд за утвърждаване.

- Преди утвърждаването на избирателния протокол за всяка секция, политическите формации могат да обжалват решенията на съответния съдия относно спорни бюлетини. Окончателно утвърдените избирателни протоколи се въвеждат в компютрите на РИК.

Предлаганата промяна е технически изпълнима. За справка, в област Добрич има 383 избирателни секции и 61 граждански съдии (включително съдиите по вписванията) плюс 10 съдии в Административен Съд. Това означава, че 43 съдии ще обслужват по 5 СИК, а 28 съдии ще обслужват по 6 СИК. Всички пуснати бюлетини са били 87 161, а недействителните са били 2 281 или почти 2,62%. Средно в една секция е имало по около 230 бюлетини, от които 6 недействителни. Тъй като при първото броене бюлетините са били сортирани по политически формации и отделно са групирани определените за невалидни, повторното преглеждане и броене ще отнеме около половин час. В нощта след края на изборите, членовете на СИК в област Добрич престояха около 12 часа в РИК, докато бъдат приети и обработени всички протоколи. Това означава, че РИК е обработвала около 32 протокола на час. Тази производителност е над 4 пъти по-малка от производителността на 71 съдии, следователно ще има само едно стартово забавяне от около половин час.

В 23 Многомандатен Избирателен Район (МИР) в София имаше 560 секции със средно 711 бюлетини във всяка, с малко над 7 невалидни. В 24 МИР в София имаше 481 секции със средно 733 бюлетини във всяка, с малко под 7 невалидни. В 25 МИР в София имаше 479 секции със средно 761 бюлетини във всяка, със 7,7 бюлетини невалидни. Общо за София имаше 1520 секции със средно 734 бюлетини във всяка секция, от които средно 7,24 бюлетини невалидни. В 26 МИР в област София имаше 421 секции със средно 504 бюлетини във всяка, с малко над 7 невалидни. Общо за София и областта имаше 1941 секции със средно 684 бюлетини във всяка, от които средно 7,2 бюлетини невалидни или 1,05%. Понеже средният брой бюлетини в една секция в София е три пъти по-голям от този в област Добрич, съответно и времето за повторно преброяване на бюлетините ще бъде три пъти повече – около един час и половина.

Съдиите в Софийски Окръжен Съд са 25, в Софийски Районен Съд са 158, в Софийски Градски Съд са 119, в Апелативен Съд София са 27 или общо гражданските съдии от първа и втора инстанция в София са 329 . Освен това съдиите в Административен Съд София-град са 46, а в АС София-област са 8. Общо гражданските и административните съдии са 383 . Това означава, че 357 съдии ще обслужват по 5 СИК, а 26 съдии ще обслужват по 6 СИК.

Прочетена 2074 пъти Последно променена в Сряда, 29 Май 2013 10:53

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.
Copyright © 2020 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions