Случващото се в Кипър видимо няма нищо общо с това, което става в нас. Две големи банки, с активи четири пъти по-големи от Брутния вътрешен продукт на страната, са в тежко положение. Може да фалират , може и да не фалират. С това кипърците няма много да обеднеят. Няма да обеднеят и ако им наложат еднократен данък върху спестяванията, защото този танък ще е фактическата инфлация, която ги е подминала за сметка например на германските данъкоплатци, които имат характерния за нацията си инстинкт към спестяване. В еврозоната е така. Едни повече спестяват – те са от северната част на Европа, други повече харчат – те са от „по-щастливата" , южната част на Европа.

За всички, които се съмняват, че със сегашните протести се слага край на прехода и началото на ново социално - икономическо статукво на България, ще кажа, че вече нямат основания за съмнения. Протестите издигат послания не за политическа промяна и политическа пренастройка на обществото и държавата. Посланията са за адекватна на политическата демократична система икономическа демокрация, основана на реална и стимулираща икономическото развитие пазарна конкуренция.

Политическата класа на САЩ показа за пореден път високо ниво. Фискалният възел започна да се разплита. Как и кога финансовите проблеми на държавата с най-голяма иконимика в света ще намерят цялостно решение предстои да видим. Важното е, че демократи и републиканци намериха мостове помежду си и направиха първата важна стъпка към национално отговорен компромис относно регулативната роля на държавата.

В цялата гама от дискусии, анализи, очаквания и т.н. има три неща, които правят впечатление. Първото е, че за първи път от 20 години републиканците гласуват за увеличаване на данъците. Второто е, че в центъра на аргументацията и на двете партии се оказаха интересите на средната класа. Третото е, че според президента Обама, голяма част от акумулираните средства трябва да се насочат за образование и професионална квалификация.

Copyright © 2019 Граждански форум. Всички права запазени.
Created by Optimall Solutions